Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Αγοράζω ψαροντούφεκο σε χαμηλή τιμή και τέλεια ποιότητα! Το καλύτερο όπλο για το ξεκίνημα!



Στα πρώτα μου βήματα ως ψαροντουφεκάς, έχω μείνει με ένα μεγάλο παράπονο! Όταν έψαχνα για να αγοράσω το πρώτο δικό μου ψαροντούφεκο, λίγοι βρέθηκαν να με κατατοπίσουν για να βρώ το καλύτερο όπλο! Εν τέλη ψάχνοντας μόνος μου, και ακούγοντας πολλές γνώμες βρήκα ένα πολύ καλό όπλο για το ξεκίνημα μου. Ωστόσο ψάχνοντας και ρωτώντας συνεχώς για να βρώ ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά, σε καλή τιμή φυσικά, συγκέντρωσα αρκετές εμπειρίες τις οποίες θέλω να μεταφέρω και σε εσάς, έτσι ώστε να σας γλιτώσω απο πολύ κόπο αλλά και χρήματα.


Λαστιχοβόλο ή αεροβόλο
Αρχικά η πρώτη επιλογή που θα πρέπει να μας απασχολήσει, είναι αν θα πάρουμε λαστιχοβόλο η αεροβόλο ψαροντούφεκο. Η κύρια διαφορά απο αυτές τις δύο κατηγορίες όπλων, είναι ότι το λαστιχοβόλο οπλίζει με λάστιχο που το τεντώνουμε μέσα στο νερό, ενώ το αεροβόλο χρειάζετε λιγότερη δύναμη, και "οπλίζει" με φουσκωτήρα, που γεμίζει πρίν μπούμε μέσα στο νερό. Σε γενικές γραμμές οι ψαροντουφεκάδες επιλέγουν όλοι λαστιχοβόλο για τους εξής λόγους:


Γιατί να επιλέξω λαστιχοβόλο όπλο:
1. Για ασφάλεια. Το λαστιχοβόλο όπλο δεν είναι τόσο επικίνδυνο να μας συμβεί ατύχημα. Είναι καθαρά στον τρόπο που οπλίζεται. Μου έχει συμβεί αεροβόλο ψαροντούφεκο, να τουφεκίσει χωρίς να πατήσω την σκανδάλη. Αλλά και καθώς οπλίζεται αν απο λάθος φύγει η βέργα μπορεί εύκολα να συμβεί ατύχημα. Με τα λάστιχα είναι πιο ασφαλές.
2. Ευκινησία. Το λαστιχοβόλο όπλο είναι πιο ευκίνητο μέσα στο νερό λόγω του ότι είναι πιο λεπτό
3. Ευθυβολία. Το λαστιχοβόλο λόγω της θέσης όπλισης της βέργας επιτρέπει καλό στόχο σε κάθε βολή. Το λέξη "open" μάλιστα στο τίτλο του όπλου που θα αγοράσουμε σημαίνει ότι στο μπροστινό μέρος η βέργα θα είναι ανοιχτή, βολεύει αρκετά να πετυχαίνουμε εύκολα το ψάρι.
4. Όλοι έχουν λαστιχοβόλα όπλα. Γιατί όλοι οι μεγάλοι έμπειροι - επαγγελματίες ψαροντουφεκάδες έχουν λαστιχοβόλο όπλο! Κάτι θα ξέρουν λοιπόν! Όλα τα μεγάλα θηράματα ψαρεύονται με λαστιχοβόλα όπλα.
5. Ξεχνάς εξαρτήματα. Έπειδη έχω αεροβόλο όπλο, πάντα θα τύχει να ξεχάσω κάτι. Φέτος πήγα διακοπές και ξέχασα τη φουσκωτήρα του. Εντάξει, ένα μυαλό έχουμε χειμώνα καλοκαίρι, τι να κάνουμε... Με το λαστιχοβόλο, όλα είναι κολλημενα, οπότε και να θέλουμε να ξεχάσουμε κάτι αυτό δε γίνεται.

Τι μέγεθος λαστιχοβόλου όπλου να διαλέξω
Το μέγεθος 75cm και το 82cm έως και 90cm (το πολύ) φαίνεται να είναι τα καλύτερα μεγέθη για ψάρεμα. Για ρηχό ψάρεμα το ιδανικό μέγεθος είναι το 75cm και πιστεύω είναι και το ιδανικότερο για το ψάρεμα ενός αρχάριου. Για να διεκρινήσω η απόσταση 75cm αναφέρεται στο μήκος του μεταλλικού σωλήνα που βρίσκεται στη μέση του όπλου. Το όπλο συνολικά μπορεί να είναι 1 μέτρο περίπου. Οπότε το μήκος 75 ίσως είναι ότι καλύτερο για έναν αρχάριο. Τυχών μικρότερα όπλα δε κάνουν δουλειά, και γρήγορα θα τα αντικαταστήσουμε με μεγαλύτερα επειδή το ψάρεμα μας δεν θα έχει αποτέλεσμα. Στην αρχή μπορεί ο αρχάριος να βολεύεται με μικρά ψαράκια, όμως στη συνέχεια οι βλέψεις γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Και ένα μεγάλο ψάρι για να το πάρουμε συνήθως χρειάζεται και ένα μεγάλο όπλο, με μεγάλο βελινεκές. Το 75άρι όπλο αν μετά θελήσουμε μεγαλύτερο δε πάει χαμένο. Το 75άρι είναι το πιο χρήσιμο όπλο για ρηχά και τρύπες, χταπόδια κλπ.

Τι μάρκα όπλου
Υπάρχουν πολλές μάρκες στην αγορά. Μερικές απο τις πιο διάσημες και καλές είναι η pathos, apnea,  bucanerro, cressi. Απο αυτές τις μάρκες τα ψαροντούφεκα είναι πολύ ποιοτικά ευθύβολα και γι αυτό χρησιμοποιούνται κατα κόρον απο τους ψαροντουφεκάδες. Κάθε όπλο απο αυτές τις εταιρίες είναι έργο τέχνης και δοκιμασμένα με υψηλά αποτελέσματα. Μια πιο φθηνή αλλά αλλά καλή ελληνική μάρκα είναι η lanara. Εταιρίες όπως η xdive, ενώ έχουν ποιοτικές στολές και άλλα υλικά, στα ψαροντούφεκα δεν έχω ακούσει καλά λόγια. Δεν έχω δοκιμάσει όμως όπλο αυτής της εταιρίας.

Μια καλή πρόταση για όπλο, που έχω δοκιμάσει και εγώ, και έχω μείνει απίστευτα ευχαριστημένος είναι το pathos alma 75cm με κλειστή κεφαλή. Κάνει γύρω στα 100 ευρώ. Στην ίδια τιμή βρίσκουμε και ψαροντούφεκα με εξίσου καλή ποιότητα.

1. Pathos alma 75cm






1 σχόλιο:

G.Ntouros είπε...

Απάντηση στο κείμενο που διάβασα.
Άντε να κάτσω να γράψω λοιπόν αν και δεν θα έπρεπε, αλλά αν δεν σας τραβάνε και το αυτί, διαιωνίζεται και διδάσκετε με σιγουριά τα λάθη, καταστρέφοντας με τον καιρό την σωστή γνώση που σας αφήνουν οι παλιοί.

Λάθος 1) : Γιατί να επιλέξω λαστιχοβόλο όπλο:
Για ασφάλεια. ΛΑΘΟΣ. Το λαστιχοβόλο είναι πιο επικίνδυνο για τραυματισμό γιατί έχει τα λάστιχα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να απελευθερωθούν από κόψιμο καμπάνας ή φθοράς ρακόρ, και να σου σκίσουν χέρι, μάγουλο κτλ. Το αεροβόλο μπορείς να το βαστάς άφοβα από όποιο σημείο θέλεις.
Τώρα.. Το να φύγει η βέργα χωρίς να πατήσεις σκανδάλη, μπορεί να συμβεί σε όλα τα όπλα, για πολλούς λόγους όπως φτηνό ή άστοχο υλικό, αλλά κυρίως αν δεν υπάρχει συντήρηση, ή βάλεις λάθος βέργα σε χιλιοστά μέσα στον μηχανισμό. ΑΡΑ ΤΟ ΑΕΡΟΒΌΛΟ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ. 1 – 0
Λάθος 2) Ευκινησία. Το λαστιχοβόλο όπλο είναι πιο ευκίνητο μέσα στο νερό λόγω του ότι είναι πιο λεπτό. ΛΑΘΟΣ Το αεροβόλο είναι 200%πιο ευκίνητο, και αυτό λόγο μάζας – όγκου. Το αεροβόλο είναι ευκίνητο που νομίζεις πως δεν είσαι μέσα στο νερό. ΑΡΑ ΤΟ ΑΕΡΟΒΌΛΟ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ. 2 – 0
Λάθος 3) Ευθυβολία. ΛΑΘΟΣ. Το αεροβόλο είναι πιο ευθύβολο αν ΄΄μάθεις΄΄ τα σκοπευτικά του.. Γιατί:…’Oλος ο σωλήνας είναι ένας κλειστός οδηγός βέργας σαν κάνη πυροβόλου όπλου. Η βέργα του είναι παχιά και δεν έχει ταλάντωση, η εκτόνωση δεν γίνεται από σημεία εγκοπές που μπορεί να δημιουργούν ταλάντωση, ενώ η ανάκρουσή του είναι μηδενική. ΑΡΑ ΤΟ ΑΕΡΟΒΌΛΟ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ. 3 – 0
Λάθος 4) Όλοι έχουν λαστιχοβόλα όπλα. ΛΑΘΟΣ Πολλοί έχουν αεροβόλα (όπως και εγώ) και αυτό γιατί δεν μας πληρώνει καμία εταιρία να κάνουμε διαφήμιση. (το πιασες ε ) ;
Λάθος 5) Επαγγελματίες ψαροντουφεκάδες έχουν λαστιχοβόλο όπλο! ΛΑΘΟΣ Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ψαροντουφεκάδες. Απαγορεύεται η πώληση ψαριών από ψαροντούφεκο.
Λάθος 6) Για ρηχό ψάρεμα το ιδανικό μέγεθος είναι το 75cm. ΛΑΘΟΣ Υπάρχει και το ρηχό καρτέρι ή καρτέρι σε βράχια που μπορεί να έχεις ακόμα και 120cm
Λάθος 7) Το 75 ίσως είναι ότι καλύτερο για έναν αρχάριο.Τυχών μικρότερα όπλα δε κάνουν δουλειά. ΛΆΘΟΣ Αεροβόλα 65 – 55 πχ είναι υπέροχα για ψαχτήρι ή θολά νερά.
Λάθος 8) Το 90cm (το πολύ) φαίνεται να είναι τα καλύτερα μεγέθη για ψάρεμα. ΛΑΘΟΣ. Το 90άρι όπλο κάνει τα πάντα αλλά μέτρια είναι για όλα αλλά και για τίποτα. Στην ουσία είναι μεγάλο για τρύπα, και μικρό για καρτέρι.
Λάθος 9) Τι μάρκα όπλου. ΛΑΘΟΣ το να κάνεις αναφορά σε συγκεκριμένες μάρκες αφήνοντας έξω εταιρίες ΄΄θηρία΄΄ όπως την Mares πχ, ή την Sporasub και άλλες. Επίσης υπάρχουν ξύλινες ιδιοκατασκεύες που είναι καλύτερες από όπλα εταιριών.
ΛΑΘΟΣ 10) Μην κάνετε τον ξερόλα όταν είστε άπειροι.

G.Ntouros__________