Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Ψάρεμα σε ρηχά νερά: Πως ψαρεύω αποτελεσματικά - η δική μου εμπειρία!



Το ψάρεμα στα ρηχά είναι το πιο διαδεδομένο, και το πιο αποτελεσματικό, αρκεί να γνωρίζεις τα μυστικά του! Όπως λέει ένας πολύ έμπειρος και σοφός ψαροντουφεκάς, μεγάλος σε ηλικία, το ψαροντούφεκο χρειάζεται καρτέρι και υπομονή. Και δεν έχει καθόλου άδικο. Με το καρτέρι, αν πιάσουμε και τη σωστή μεριά, μπορούμε να χτυπήσουμε πολλά και μεγάλα ψάρια. Και η βασική προυπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι η υπομονή! Αν και ακούγεται κάτι απλό, η υπομονή είναι μεγάλο πράγμα.

Οι καλύτερες μεριές όταν ψαρεύουμε στα ρηχά, είναι κοντά στα βράχια. Πολλές φορές τα μεγαλύτερα ψάρια όπως λαβράκια κεφάλια, μπορούν να βγουν πολύ έξω προκειμένου να βρούν τη τροφή τους. Τα βράχια αποτελούν πάντα πόλος έλξης. Στα βράχια πάνω, τρέφονται πολλά μικρά ψάρια, και όπως γνωρίζετε, το μικρό ψάρι φέρνει το μεγάλο! Τα μεγαλύτερα ψάρια έχουν αδυναμία στα ρηχά νερά, όχι μόνο για να βρούν τροφή αλλά και να γεννήσουν. Ωστόσο επειδή τα ρηχά, είναι πολυψαρεμένα με πολλούς τρόπους, τα ψάρια είναι πιο φοβισμένα, και μόλις αισθανθούν το παραμικρό κίνδυνο, πηγαίνουν στα βαθειά για ασφάλεια.

Το κεφαλόπουλο είναι ένα θήραμα που ειδικά τις πρωινές ώρες βγαίνει για τη τροφή του στα ρηχά νερά. Τα ρηχά νερά του αρέσουν πολύ, και αποτελεί ένα πανέξυπνο και γρήγορο ψάρι

Μια εμπειρία που δε θα ξεχάσω ποτέ, είναι στη παραλία που ψάρευα φέτος. Στο μισό μέτρο βάθος, είχε προσελκύσει ένα τεράστιο κοπάδι με αθερίνες οι οποίες προφανώς απο τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των κυνηγών στο βάθος βγήκαν έξω στα ρηχά. Και φυσικά τις ακολούθησαν και οι κυνηγοί τους έξω! Άργησα να καταλάβω το μυστικό αυτής της παραλίας, ότι τα μεγαλύτερα ψάρια μπορούσαν να βγουν τόσο ρηχά έξω. Με τη μάσκα μου μέσα στο νερό, έβλεπα λαβράκια, λίτσες, ζαργάνες, και άλλα μεγάλα ψάρια να τις κυνηγούν όπως βλέπουμε στα ντοκιμαντέρ. Και αυτό που μου έκανε εντύπωση μετά απο πολλές μέρες, ξέρετε ποιό ήταν; Οι αθερίνες είχαν μια διαφορετική συμπεριφορά όταν πλησίαζε ένας κυνηγός!

Επειδή τις παρατηρούσα επί ατελείωτες ώρες, ήταν σαν να έβλεπα ζωντανό ντοκιμαντέρ για εμένα, έχω να σας πω πολλά για τη συμπεριφορά τους. Για να δείτε τι είναι η εμπειρία πολλές φορές... Μετά απο πολλές ημέρες, ήξερα τι ψάρι θα περάσει απο μπροστά μου, μόνο απο τις κινήσεις που είχαν οι αθερίνες. Όταν οι αθερίνες είχαν μια συμπαγή μορφή στο κοπάδι τους, και κοιτούσαν προς μια συγκεκριμένη πλευρά, υπήρχαν στον ορίζοντα τεράστια κοπάδια με κεφαλόπουλα. Τα κεφαλόπουλα ποτέ δεν τις πείραζαν, όμως πήγαιναν συνεχώς κοντά τους. Δεν γνωρίζω το λόγο, όμως οι αθερίνες πάντα κάρφωναν την παρουσία τους.

Πολλές φορές μπορεί να απογοητευτείτε απο το ψάρεμα σας. Ο ψαροντουφεκάς μπορεί να βγει αρκετές φορές άψαρος, όμως η χαρά όταν τελικά οι κόποι αποδώσουν καρπούς, είναι απίστευτη

Όταν πλησίαζαν λίτσες, τα μεγαλύτερα και ταχύτερα ψάρια που τις κυνηγούσαν, οι αθερίνες έτρεχαν σαν τρελές, σε πανικό. Όταν για παράδειγμα έβλεπα τις αθερίνες να περνάνε βολίδα κατα χιλιάδες απο μπροστά μου, ήξερα ότι μια μεγάλη λίτσα τις κυνηγούσες. Με τα λαβράκια δεν ήταν τόσο φοβισμένες. Τα λαβράκια προτιμούσαν να πηγαίνουν στα βράχια και να στήνουν καρτέρια. Ομολογώ όμως πως στη συγκεκριμένη παραλία ήταν αρκετά εύκολος στόχος, και καθόλου καχύποπτα.

Κοντά στις εκβολές του αχελώου γινόταν όλα αυτά που σας περιγράφω, και η ζωή μέσα στη θάλασσα ήταν τόσο πλούσια που πραγματικά με μάγεψε. Παρατηρούσα δε πως σε αυτά τα μέρη δεν υπήρχαν τράτες και άλλες ψαρόβαρκες στα βαθειά. Τα ψάρια ήταν πραγματικά ατελείωτα. Κοπάδια με κεφαλόπουλα, που τόσα πολλά δεν έχω ξανα δεί. Τα μεγαλύτερα όμως κεφαλόπουλα, ταξίδευαν πάντα μοναχικά. Αποχωρίζοταν πάντα απο το κοπάδι.

Στα ρηχά μπορεί να δεί κανείς μαγικές εικόνες, και να πάρει ψαριές πάρα πολύ καλές. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που πολλοί ψαροντουφεκάδες, ψάχνουν "ξέρες" και βράχια, σε περιοχές που είναι άβατες απο το "ευρύ κοινό". Ο λόγος που τα ψάρια καταφεύγουν στα βαθειά, είναι λόγω του φόβου και του κινδύνου. Όμως όταν υπάρχει απουσία κινδύνου, όλα τα μεγάλα ψάρια βγαίνουν στα ρηχά και στις βραχώδες ξέρες για να κυνηγήσουν.

Και το μυστικό για να πετύχει κάποιος υψηλά αποτελέσματα στο κυνήγι του, είναι να βρεί μια καλή μεριά, που να μην είναι πολυψαρεμένη, και φυσικά να κάνει καρτέρι και να έχει υπομονή. Στα ρηχά ενδείκνυται και το "κολυμπητό" κυνήγι, όπου ο ψαροντουφεκάς κολυμπά και ψάχνει για το 

Δεν υπάρχουν σχόλια: