Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ: Δείτε τι ξέβρασε σήμερα η Λίμνη Κάρλα... Ντροπή τους!



Μια τεράστια προσπάθεια γίνεται απο τους αρμίδιους φορείς της Μαγνησίας, τα τελευταία χρόνια, για την αναβίωση της πανίδας, και του βιολογικού πλούτου της Λίμνης Κάρλας, που βρίσκεται ανάμεσα απο τον Βόλο και τη Λάρισα στη Μαγνησία. Η λίμνη πρίν λίγα χρόνια είχε στερέψει τελείως απο νερό, όμως μετά απο επιπονή δουλειά πολλών χρόνων, κατάφεραν η λίμνη να αποκτήσει αρκετό νερό, και να αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα σε μεγάλο βαθμό.


Η λίμνη σύμφωνα με ντόπιους, έχει πλέον αρκετά ψάρια, απο κυπνρίνους και άλλα είδη σε μεγάλους σχετικά πλυθησμούς. Έχει απαγορευτεί ρητά σε όλους τους ψαράδες και τους κυνηγούς, εφόσον όλη η πανίδα προστατεύεται, και είναι ακόμα σε φάση ανάκαμψης. Θυμάμαι πριν λίγους μήνες που πιάσανε ένα ψαρά στη Λίμνη Κάρλα ο οποίος άπλωσε δίχτυα, και έπιασε πάνω απο 10 κιλά κυπνρίνους νεαρής ηλικίας.
Τα πράγματα όμως και ο πραγματικός κίνδυνος, όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, δεν είναι ψαράδες, αλλά η ρύπανση και τα απόβλητα που ξεχύνονται μέσα στον ταμιευτήρα. Η λίμνη κάρλα σήμερα 22 Ιανουαρίου 2018 ξέβραδες δεκάδες ψάρια σε όλες τις ακτές και μέσα στις καλαμιές, και η εικόνα είναι θλιβερή. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για δηλητήρια που ξεχύθηκαν απο αγνώστους μέσα στο νερό.

Οι τοπικές αρχές προσπαθόντας να καλύψουν "τα λάθη τους" δηλώνουν ότι τα ψάρια αυτά, δεν πέθαναν τώρα, αλλά είναι πεθαμένα εδώ και πολλές μέρες, απλώς τώρα λόγω του αέρα αναδεύτηκαν τα νερά και τα ψάρια βγήκαν στην επιφάνεια. Δηλαδή το ότι δεν πέθαναν σήμερα αλλά πέθαναν πρίν 10 μέρες αποτελεί δικαιολογία; Τους μεροκαματιάριδες ψαράδες ή τους κυνηγούς τους πιάνουν με τη μια, αλλά αυτούς που κάνουν τη πραγματική ζημιά δε μπορούν αν τους ακουμπήσουν. Ποιός ξέρει άραγε τι έριξαν μέσα στο νερό και πέθαναν τόσα πολλά ψάρια...

Για να γίνει σωστή δουλειά πρέπει να γίνουν τακτικοί έλεγχοι, όχι μόνο σε αυτούς που ψαρεύουν ή κυνηγάνε, αλλά σε όλους χωρίς εξαιρέσεις. Η καταστροφή αυτή δεν γίνετε πρώτη φορά. Δείτε πως ξεβράστηκαν τα νεκρά ψάρια στις όχθες... Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα του τι ζωή απέκτησε η λίμνη έπειτα απο πολύ μεγάλη προσπάθεια...





2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ίσως λιπάσματα να προκάλεσαν ευτροφισμό. Στη συνέχεια όλη αυτή η φυτομάζα (φυτά και φυτοπλαγκτόν) να αποσυντέθηκε καταναλίσκοντας έτσι το οξυγόνο του νερού και τα ψάρια (ζώα) που έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε οξυγόνο πέθαναν από ασφυξία. Τα φάρμακα δεν θα είχαν τόσο εκτεταμένο αποτέλεσμα. Πιθανώς να είναι και συνδυασμός παραγόντων (βλ. φάρμακα και έλειψη οξυγόνου)

Unknown είπε...

Οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να παίρνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα αποφυγής μιας τέτοιας καταστροφής και επί πλέον να προσπαθούν να εντοπίζουν τους παραβάτες και να τους καταγγέλουν αρμοδίως.
Επιτέλους, πρέπει όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος!