Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Ψαροντούφεκο και το μεγάλο μυστικό για να παίρνουμε περισσότερα ψάρια


Χρειάζεται μεγάλη υπομονή, και επιμονή. Όμως το μυστικό της επιτυχίας είναι να μπούμε μέσα στο σώμα του ίδιου του ψαριού και να δούμε πως σκέφτεται! Πχ έχετε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί όταν έχει ανατάραχη η θάλασσα βγαίνουν τόσα πολλά ψάρια έξω; Γιατί όταν έχει θολούρα το νερό τα μεγαλύτερα ψάρια πλησιάζουν τόσο εύκολα κοντά μας - και δε φοβούνται, ενώ όταν η θάλασσα είναι πεντακάθαρη σα γυαλί, τα ψάρια είναι τόσο καχύποπτα και κρατάνε απόσταση;

Το ψάρι έχει τελείως διαφορετικές αισθήσεις απο αυτές του ανθρώπου. Τον ήχο που κάνουμε όταν πλατσουρίζουμε με τα βατραχοπέδιλα, τα ψάρια είναι ικανά να τον ακούσουν απο πολύ μακριά. Αν δε το γνωρίζετε ο ήχος στο νερό ταξιδεύει με 1500 μέτρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή 4 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα απο ότι στον αέρα. Συνεπώς τα ψάρια, ακούνε πολύ πιο έντονα τους θορύβους που κάνουμε, και τους αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα απο όσο νομίζουμε. Ωστόσο δε βασίζονται μόνο στην ακοή για να αποφύγουν έναν επιδέξιο θηρευτή, αλλά και την όραση τους, που όπως έχει αποδειχθεί είναι παρόμοια με αυτή του ανθρώπου. Αλλά με πολλές ιδιαιτερότητες. Τα ψάρια βλέπουν με πολύ λεπτομέρεια μέσα στο νερό. Πχ πολλά ψάρια αποφεύγουν την πετονιά ενος καλαμιού, όπως για παράδειγμα ο κέφαλος, ένα ψάρι σχεδιασμένο να ζει μέσα σε θολά νερά.

Το μυστικό όταν μπαίνουμε με ψαροντούφεκο μέσα στη θάλασσα, είναι οι κινήσεις μας να είναι όσο το δυνατό πιο "ήρεμες". Όσο περισσότερη αντίσταση δημιουργούμε στο νερό, τόσο περισσότερο θόρυβο παράγουμε, και τόσο πιο καχύποπτα γίνονται τα ψάρια. Οι δονήσεις που δημιουργούμε με το νερό κάνουν τα ψάρια να φοβούνται. Δεν παίζουν ρόλο μόνο τα βατραχοπέδιλα. Ακόμα και όταν αναπνέουμε αυτό πρέπει να γίνεται με όσο το δυνατό πιο "αθόρυβο" τρόπο γίνετε. Χρειάζεται αρκετή εμπειρία για να γίνει κάποιος εντελώς αθόρυβος μέσα στο νερό.

Η μουρμούρα είναι ένα αρκετά καχύποπτο ψάρι, και ο καλύτερος τρόπος για να την πετύχουμε είναι να την προσελκύσουμε όταν βοσκάει για φαγητό. Η μουρμούρα συναντάται πολύ στα ρηχά, σε μέρη που έχει άμμο η χαλίκι, απο τα οποία και τρέφεται. Είναι πολύ εύκολη στον στόχο, όταν βοσκάει και βάζει την άμμο στο στόμα της, δηλαδή όταν είναι απασχολημένη. Αν μας αντιληφθεί φεύγει πολύ γρήγορα...


Οι κινήσεις του όπλου! Παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο όταν δούμε ένα ψάρι. Ο έμπειρος ψαροντουφεκάς ποτέ δεν κάνει απότομη κίνηση για να σημαδέψει το ψάρι. Χρειάζεται όσο λιγότερο δυνατή κίνηση, έτσι ώστε το ψάρι να μην αντιληφθεί τον κίνδυνο, και ότι το όπλο το σημαδεύει. Το ψάρι μπορεί να διακρίνει τα μάτια μας, όπως επίσης και το όπλο. Αν καταλάβει ότι κινδυνεύει δε πρόκειται να το χτυπήσουμε ποτέ. Πολλές φορές εκεί που πλησιάζει προς το μέρος μας, αν κάτσουμε ακίνητοι, και φύγει είναι πολύ πιθανό να ξανά έρθει, και να έχουμε μια καλή βολή. Πολλά μεγάλα ψάρια έχουν περιέργεια, και ξανα έρχονται προς τα εμάς μόνο για να δούν.

Το λαυράκι ονομάζεται απο τους ψαροντουφεκάδες ο "ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ". Αποτελεί έναν εξαίρετο θηρευτή, που κυνηγάει και τρώει μικρότερα ψάρια. Πολλοί ψαροντουφεκάδες αφιερώνουν το κυνήγι τους σε αυτό το ψάρι, που μπορεί να γίνει αρκετά μεγάλο. Είναι καχύποπτο ψάρι, γι αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις κινήσεις μας, όπως και σε ποιές μεριές θα στήσουμε το καρτέρι. Το λαυράκι για να κυνηγήσει ψάρια μπορεί να βγεί στα πολύ ρηχά νερά. Στα θολά νερά είναι πολύ θαραλλέο.


Για να έχουμε επιτυχία στο ψάρεμα, χρειάζεται υπομονή. Το καρτέρι είναι ένα είδος ψαρέματος με πολύ υψηλά αποτελέσματα. Το καρτέρι είναι το ψάρεμα κατά το οποίο ο ψαροντουφεκάς περιμένει κάπου κρυμμένος, στο πέρασμα που έχουν τα ψάρια κάτω απο το νερό. Το καρτέρι μειώνει πάρα πολύ τις κινήσεις του ψαροντουφεκά, και αυτό τον κάνει σχεδόν αόρατο για πολλά ψάρια. Έχει αποτελέσματα ειδικά σε όσους έχουν μάθει τις μεριές που έχει ψάρια, όσους έχουν καλό χρόνο στην άπνοια κλπ.


Ο κέφαλος ένα ψάρι που λατρεύει τις παραλίες με άμμο. Βόσκει κάτω ψάχνοντας για τη τροφή του. Όταν η θάλασσα έχει ταραχή, τα τα νερά είναι θολά οι κέφαλοι βγαίνουν για το φαγητό τους. Απο πολλούς πιστεύεται ότι το κάνουν αυτό, γιατί όταν αναταράσσετε η θάλασσα  ξεθάβεται η άμμος και βρίσκουν νέα τροφή

Οι ώρες ψαρέματος φαίνεται να παίζουν τεράστιο ρόλο! Οι πρωινές ώρες κατά το χάραμα φαίνεται να είναι οι καλύτερες ώρες, που τα μεγάλα ψάρια βγαίνουν στα ρηχά για κυνήγι. Δεν είναι καθόλου περίεργο να πάμε πχ στις 7 το πρωί για ψάρεμα, και η θάλασσα να έχει πολύ κίνηση απο ψάρια, και αργότερα μετά τις 11 το πρωί, να μη κουνιέται φύλο. Πολλούς ψαροντουφεκάδες θα τους ακούσουμε να λένε το εξής σε όσους πάνε μεσημέρι "Μα καλά τώρα μεσημεριάτικα πας για ψαροντούφεκο, τώρα όλα τα ψάρια πάνε μέσα... Το πρωί είναι ώρα για ψάρεμα". Φυσικά και ισχύει αυτό, διότι τα ψάρια το πρωί βγαίνουν για φαγητό, και τότε ειναι η καλύτερη ώρα ψαρέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: