Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Ψαρο- μεριές για ψαροντούφεκο: Που έχει πολλά και μεγάλα ψάρια για ψάρεμα!


Σήμερα θα μιλήσουμε τις τις ψαρο-μεριές και που θα βρούμε μεγάλα και καλά ψάρια! Η αλήθεια είναι πως όσο λιγότερο ψαρεύεται ένας τόπος, τόσα περισσότερα ψάρια έχει. Τα ψάρια είναι πολύ πιο έξυπνα απο όσο νομίζουμε. Όπως κάθε ζώο αυτού του πλανήτη, πάνε ενστικτοδώς, και βασίζονται στη συνήθεια. Πχ όταν ένα μέρος έχει συχνές επισκέψεις απο ψαροτουφεκάδες, τα ψάρια συνδιάζουν τον άνθρωπο με κίνδυνο, και το όπλο σαν κάτι κακό. Στην αρχή μπορεί να είναι ανυποψίαστα, όμως όταν συνεχώς οι ψαροτουφεκάδες ρίχνουν βολές, τα ψάρια συνδιάζουν τον άνθρωπο με θηρευτή. Συνεπώς τα ψάρια σε τέτοιες "πολυψαρεμένες" μεριές, πονηρεύουν, κινούνται γρήγορα, δε πλησιάζουν ανθρώπους, και κινούνται με τρόπο που ούτε να τα δούμε δε μας επιτρέπουν πολλές φορές. Συνεπώς μια μεριά μπορεί να έχει πολλά ψάρια, όμως λόγω του ότι το επισκέπτονται πολλοί ψαροτουφεκάδες, απλώς δε τα βλέπουμε.

Μεριές με πολλά και μεγάλα ψάρια, είναι αυτές κοντά σε εκβολές ποταμών. Με οποιαδήποτε τρόπο, αν η θάλασσα δέχεται γλυκό νερό, αυτό αποτελεί πόλος έλξης για όλα τα είδη ψαριών. Όταν δείτε μικρά ψάρια, αυτός είναι και ο προάγγελος των μεγάλων. Συνήθως τα μικρά ψάρια προσελκύουν και μεγάλους θηρευτές. Τα λαυράκια για παράδειγμα είναι ένας μεγάλος θηρευτής, που λατρεύει τέτοιες μεριές, ειδικά κοντά σε βραχάκια. Το λαυράκι είναι ψάρι που μπορεί να βγεί πολύ ρηχά για να κυνηγήσει, όμως γενικά το Καλοκαίρι πάνε πιο βαθειά, και τα βρίσκουμε στα ρηχά λιγότερο. Αν όμως μια μεριά είναι αψάρευτη, και έχει πολύ ψάρι, βλέπουμε λαυράκια.
Θα σας πω ένα παράδειγμα. Ήμουν σε μια παραλία στις εκβολές του αχελώου κοντά. Μιλάμε για ένα μέρος που φιλοξενεί ψάρια, πραγματικά μεγάλα! Ήμουν στα ρηχά, γύρω στο μισό μέτρο βάθος. Και καθώς κοιτάω μπροστά μου, βλέπω ένα τεράστιο λαυράκι, να πηγαίνει προς τα έξω, στα βραχάκια. H σκιά του ήταν τόσο μεγάλη, που πραγματικά έχασα τη ψυχραιμία μου. Ξέρετε πόσες φορές λαβράκια έβγαιναν τόσο έξω, μέσα στο Καλοκαίρι, και είχαν πέρασμα, σε 0.5-1 μέτρο βάθος νερό;

Κέφαλοι κολυμπάνε κατα μήκος παραλίας με άμμο. Την καλύτερη και πιο εύκολη βολή στους κέφαλους, την έχουμε όταν βοσκάνε στην άμμο, και κοιτούν κάτω χωρίς να μας βλέπουν. 


Ωστόσο στις εκβολές των ποταμών, και στις παραλίες άμμου συναντάμε ένα ψάρι τόσο έξυπνο και τόσο γρήγορο, που το κυνήγι του για τους περισσότερους αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση. Είναι ο κέφαλος! Στις παραλίες που έχει άμμο- λάσπη λατρεύουν να βοσκάνε οι κέφαλοι. Όταν δούμε μικρά κεφάλια, να είστε σίγουροι πως υπάρχουν και μεγάλα, πολύ μεγάλα. Έχω δεί κοπάδια με κεφάλια 4κιλά, 2κιλά. Τα κεφάλια είναι πολύ ιδιαίτερα σα ψάρια, και πολύ έξυπνα. Τα μικρά συχνάζουν και βοσκάνε στα πολύ ριχά, όμως τα μεγάλα πάνε στα πιο βαθειά μέχρι 10 μέτρα συνήθως.



Θα σας πω ένα παράδειγμα. Ημουν σε μια παραλία αμμώδη που εκτεινόταν πολλά χιλιόμετρα. Μια μέρα πήρα την κολύμπησα κατα μήκος ψάχνοντας για κεφαλόπουλα και μουρμούρες. Καθώς προχωρούσα στη παραλία έβλεπα πολύ λίγα και μικρά ψάρια. Όμως μετά απο αρκετή ώρα κολυμπώντας είχα βρεί ένα σημείο που η άμμος άρχιζε να γίνεται χαλικάκι χοντρό. Απο εκείνο το σημείο εμφανιζόταν και τα μεγάλα ψάρια! Κεφαλόπουλα μουρμούρες κυρίως. Κοίταξα σε αυτό το σημείο, και  είδα ότι χυνόταν ένας χείμαρρος - ποτάμι. Επαληθεύτηκε για μια φορά γιατί τόσο μεγάλα ψάρια σύχναζαν μόνο σε αυτό το σημείο. Προχώρησα πιο βαθειά και αυτό που είδα ήταν απίστευτο. Κοπάδια με ψάρια πολύ μεγάλα. Μου έκανε εντύπωση πως τα κεφάλια ήταν σε κοπάδια, και κάθε κοπάδι είχε ένα τεράστιο ψάρι σαν οδηγό. Σκεφτείτε στο βυθό 3 και 4 κιλά κεφάλι πόσο μεγάλο δείχνει...

Τελικά έχω καταλάβει ότι οι καλύτερες μεριές για ψάρεμα είναι αυτές που η θάλασσα συναντά το γλυκό νερό. Για εμένα δεν υπάρχει μέρος που να μην έχει ψάρια. Απλώς θέλει λίγο ψάξιμο για να βρούμε που είναι η κατάλληλη μεριά. Εγώ πήγα σε παραλίες που φαινομενικά ήταν "ΝΕΚΡΕΣ", αλλά μόλις έψαξα κολυμπώντας με τη μάσκα μου, είδα τι κρύβεται μέσα. Τα ψάρια έχουν στέκια! Έχουν μεριές που τρώνε, έχουν περάσματα. Εμείς απλώς πρέπει να ψάξουμε να τα βρούμε.

Και κάτι άλλο. Βλέπω πολλές φορές κάποιους καημένους ψαράδες με τα καλάμια τους, να μην βγάζουν ένα ψάρι, και μέσα στο νερό να γίνετε χαμός! Ξέρεις όταν μπαίνεις με μάσκα μέσα, τα βλέπεις όλα. Δε ξέρω τι μηχανισμούς έχουν αναπτύξει πλέον τα ψάρια και δε τσιμπάνε. Όσον αφορά τις μεριές ψαροντούφεκου, επιλέξτε μεριές που δεν πολυ-συχνάζουν άλλοι ψαροντουφεκάδες! Μεριές μόνο για εσάς θα δώσουν τα μεγαλύτερα ψάρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: